Grad uštedeo 4,5 miliona evra

Bez autora
Oct 20 2011

Gradonačelnik Igor Pavličići ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik potpisali su juče sporazum o davanju obvezničkih garancija za izdavanje municipalnih obveznica u vrednosti od 35 miliona evra. Potpisivanju su prisustvovali i direktor direkcije Unikredit banke za poslovanje na finansijskom tržištu Ćira Jovanovići pomoćnik generalnog sekretara Samostalne konferencije gradova i opština za finansije i predstavnici grada. Ovo je početak primene potpuno novog načina upravljanja finansijama u Novom Sadu. Zahvaljujući velikoj podršci i odličnoj poslovnoj saradnji sa USAID-om, Unikredit bankom, i Stalnom konferencijom gradova i opština, ovaj grad će od sada biti u mnogo boljoj poziciji da finansira kapitalne projekte, kao i da privlači strane investicije čime će se ubrzati razvoj i omogućiti kvalitetniji život građana Novog Sada. Izmenom Zakona o javnom dugu, omogućeno je da od sada i zainteresovani građani kupuju municipalne akcije i daju veći doprinos tom projektu.

Grad uštedeo 4,5 miliona evraGradonačelnik Igor Pavličići ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik potpisali su juče sporazum o davanju obvezničkih garancija za izdavanje municipalnih obveznica u vrednosti od 35 miliona evra.

Potpisivanju su prisustvovali i direktor direkcije Unikredit banke za poslovanje na finansijskom tržištu Ćira Jovanovići pomoćnik generalnog sekretara Samostalne konferencije gradova i opština za finansije i predstavnici grada.

- Svedoci smo početka primene potpuno novog načina upravljanja finansijama u Novom Sadu. Zahvaljujući velikoj podršci i odličnoj poslovnoj saradnji sa USAID-om, Unikredit bankom, i Stalnom konferencijom gradova i opština, naš grad će od sada biti u mnogo boljoj poziciji da finansira kapitalne projekte, kao i da privlači strane investicije čime ćemo ubrzati razvoj i omogućiti kvalitetniji život građana Novog Sada. Drago mi je da je izmenom Zakona o javnom dugu, omogućeno da od sada i zainteresovani građani kupuju municipalne akcije i daju veći doprinos tom projektu - rekao je gradonačelnik Igor Pavličić.

On je i dodao da će se sredstva dobijena ovim putem usmeriti ka izgradnji četvrte, najzahtevnije faze Bulevara Evrope i projektima izgradnje kanalizacije, kao i da je grad po osnovu te javne nabavke uštedeo oko 4,5 miliona evra.

Američka ambasadorka u Srbiji Meri Vorlik obratila se nakon ceremonije potpisivanja sporazuma, i rekla da to potpisivanje obeležava ne samo implementaciju sporazuma o davanju obvezničkih garancija potpisanog između grada Novog Sada i USAID-a, veći izdavanje prve municipalne obveznice u Srbiji i početak novog doba u oblasti finansija opština.

Ovo je prvi put da neka opština u Srbiji prikuplja sredstva na tržištu kapitala, čime se pokreće tržište municipalnih obveznica u Srbiji. Kako ostali gradovi budu pratili primer Novog Sada, tako će se povećati konkurencija, troškovi će se smanjiti, a kapitalni investicioni projekti koji služe dugoročnim razvojnim potrebama trebalo bi da se ubrzaju na lokalnom nivou.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik